Magyarul a térinformatika szó az angol "Geographic Information System" (GIS) kifejezést helyettesíti. A térinformatika együttesen kezeli a grafikai (térkép, űrfelvétel, légi fotók stb.) és leíró (tematikus adatokat tartalmazó) adatbázisokat, és ezek alapján különböző típusú elemzéseket, lekérdezéseket tud végezni.

Az Egyesület munkájában 2000-ben jelent meg ez a tevékenység, konkrétan az akkori tiszai szennyezésekhez kapcsolódó szennyezőforrás felmérés keretében. Később a Természetvédelmi Programunk lett a legfőbb alkalmazó, így került sor számos felmérés digitális térképi adatbázisba rendezésére.

A térinformatikával támogatott tevékenységeink:

  • Pompás kosbor monitoring
  • Kistérségi Komplex Ökológiai Program
  • Angelica palustris élőhelyeinek védelme - LIFE projekt
  • Beregi ESA térképezés
  • Tájtörténeti vizsgálatok a Nyírségben
  • Tájtörténeti vizsgálatok a Beregben
  • Domborzatmodellezés a Bodrogközi Tájgazdálkodási Program keretében

A térinformatikai tevékenységeink mentén kerültünk kapcsolatba a Kárpátok Ökorégió Kezdeményezéssel (Carpathian EcoRegion Initiative – CERI), melynek 2007 vége óta magyarországi nemzeti képviselői vagyunk. Ezen nemzetközi civil szervezet célja a Kárpátok Keretegyezmény végrehajtásának segítése, azon belül elsősorban a természetvédelmi feladatok támogatása. Ennek keretében hét ország szervezeteivel van szakmai kapcsolatunk.

 

A "RED Team" a 2006-os Alpbach Nyári Egyetemen, Ausztriában

(Természeti katasztrófák monitoringja, előrejelzése távérzékelési módszerekkel az űrből)

 

A technológia újszerűsége, hasznosítási területe miatt kedvező terepe a nemzetközi együttműködések alakításának, gyakorlatilag minden kontinensen vannak ismerőseink. A kárpáti és a szomszédos országokban lévőkhöz ha tehetjük el is látogatunk. Ilyen alkalmak során alakultak már együttműködések, közös kis projektek is, valamint a tudásunk informális fejlesztésére is figyelmet szentelünk. Erre a legpraktikusabb módszernek az bizonyult, hogy a találkozók alkalmával, vagy e-mailen, megosztjuk egymással tapasztalatainkat, sikereket, kudarcokat, valamint problémáinkkal, kérdéseinkkel fordulhatunk másokhoz. Igazi közösségformáló jellege is van ennek a számítógépek alapvetően egymástól elidegenítő világában. „GIS Community”.

A munkánkhoz a szoftvereket az SCGIS (Society for Conservation GIS) mozgalmon keresztül az ESRI (Environmental Systems Research Institute-USA) biztosította az ESRI Conservation Program által. Szintén az SCGIS keretében tagjai vagyunk egy nemzetközi információmegosztó kezdeményezésnek.

Ingyenes térinformatikai adatforrások:

Sokféle vektoros adatcsemege bolygónkról

Légifényképek kis felbontásban, elsősorban adatrendeléshez, de nézelődésre is alkalmasak.

ESRI világtérképi állományok

GTOPO30 globális digitális domborzatmodell

Globális tengeri partvonal állomány

Az Egyesült Államok Nemzeti Atlasza

Geography Network

Digitális térinformatikai adatlinkek (Stanford University)

Digitális térinformatikai adatlinkek (ELTE)

Egyéb hasznos linkek:

Sárközi Ferenc (BME): Térinformatikai elméleti oktatóanyag

NCGIA oktatási anyag

Jó böngészést kívánunk, valamint várjuk segítségeteket a hasonló honlapok elérhetőségének terjesztésében!