Egyesületünk a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretein belül tehetséggondozó programot indít „Kezedben a jövő!” - Fenntarthatósági viselkedésminták fejlesztése az ifjúság körében címmel.

A - tervezettek szerint a 2014. december 31-ig tartó program - célja a középiskolák 9-10. évfolyamos diákjainak szemléletformálása, fenntarthatósággal kapcsolatos ismereteinek bővítése, fejlesztése, valamint bevonása a helyi civil szervezetek önkéntes tevékenységeibe a társadalmi szerepvállalás növelése céljából. További célunk még, hogy a résztvevő diákokon keresztül fejlesszük családjuk, osztálytársaik és iskolatársaik fenntarthatósági szemléletét is. A program során igyekszünk a tanulók elméleti és gyakorlati ismereteit bővíteni, képességeiket és készségeiket fejleszteni, a természettudományos témák iránt való elkötelezettségüket elmélyíteni. Ennek megfelelően foglalkozunk majd környezet- és természetvédelmi problémákkal, valamint azok megoldási lehetőségeivel, feldolgozásra kerül a fogyasztás, a helyi termékek és az energiahatékonyság témaköre, melyhez kapcsolódóan önálló felmérést végeznek, és iskolai kampányokat szerveznek a diákok. Több alkalommal szervezünk csapatépítő és tanulást segítő kirándulásokat, terepgyakorlatot és táborokat. Mindemellett a fiatalok – az egyes tevékenységekhez kapcsolódóan – gyakorlati feladatokat végeznek, illetve ezen tevékenységekről naplót vezetnek majd.

A tehetséggondozó programba 10 kiválasztott gimnázium (Nyíregyháza, Mátészalka, Nagyecsed, Nagykálló, Tokaj, Hajdúnánás középiskolái) 9-10. évfolyamos diákjai kapcsolódhatnak be. A kiválasztott középiskolában legalább egy alkalommal programismertető előadást és kiállítást szervezünk, melyen megismerkedhetnek a diákok Egyesületünk tevékenységeivel, az önkéntesség fontosságával, a tehetséggondozó program céljával, menetével és előnyeivel, valamint a jelentkezés feltételeivel és lehetőségével. Az iskolai megjelenéseket követően a jelentkezési lapok elbírálásra kerülnek, melynek eredményéről minden jelentkezőt postai levél útján tájékoztatunk. A programba összesen 50 diák kerül beválogatásra, akik mentorok irányításával 7-8 fős csoportokban dolgoznak majd. A mentorok megválasztásánál fontos szempont volt, hogy olyan természettudományban jártas emberek legyenek, akik évek óta foglalkoznak iskolás korú gyerekek oktatásával és szemléletformálásával. A mentorok feladata a foglalkozások levezetése mellett a tehetséggondozó program tematikájának összeállítása, valamint az előadások és a hozzájuk kapcsolódó feladatok elkészítése. A program során havonta két alkalommal nagyjából 4 órát felölelő időintervallumban kerül sor a foglalkozás megtartására, melyek egy része gyakorlati, terepi munkát jelent majd. A gyerekek munkáját a mentorok segítik, irányítják és értékelik. Az értékelés során a diákok tárgyi jutalmazásban is részesülnek, mely jutalmak tovább segítik munkájukat és fejlődésüket.

A programban való részvétel számos előnnyel jár együtt. Így a természettudományi érdeklődés és továbbtanulási szándék esetén az iskolai tananyagot kiegészítő, elméleti és gyakorlati ismeretanyagot sajátíthatnak el a résztvevők. A témákhoz kapcsolódó felmérések, kutatások elvégzése során gyakorlati készségeket sajátíthatnak el, melyek egyrészt alkalmasak tudományos diákköri munkák kidolgozásához, másrészt a felsőfokú tanulmányok esetén megkönnyítik a szakdolgozat vagy diplomamunka elkészítését. A résztvevők félévente részt vehetnek egy ingyenes egyhetes kiránduláson, valamint teljesítményük a program során folyamatosan értékelésre kerül, mely során a legjobban teljesítők félévente tárgyi jutalomban részesülnek.

Jelentkezni nem csak a kiválasztott iskolákban, hanem honlapunkon (www.e-misszio.hu) és Facebook felületünkön (https://www.facebook.com/KezedbenAJovo?fref=ts) keresztül is lehetséges. A jelentkezés során szükséges a jelentkezési lap pontos kitöltése, valamint egy motivációs levél csatolása, melyet személyesen, vagy postai úton lehet eljuttatni Egyesületünk irodájába (4400 Nyíregyháza, Szabolcs u. 6. sz.).

A borítékon a következő mondat feltüntetése szükséges: „Kezedben a jövő!”.

Reméljük, hogy hamarosan induló programunkkal sok-sok diák, szülő és pedagógus érdeklődését felkeltettük.

Amennyiben további információra van szüksége tehetséggondozó programunkkal kapcsolatosan, úgy az alábbi elérhetőségeken kereshet minket:
Személyesen, vagy levélben:

E-misszió Egyesület 4400, Nyíregyháza Szabolcs u. 6. sz.

Tel.: 42/423-818, 42/504-403

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.