Mit jelent az, hogy biotermék?
Olyan gazdálkodási formából származó termék, melyet szigorú szabályok szerint, a természet, környezet és egészség védelmének nagyfokú figyelembevételével termelnek.

Tévedések és tények az egészséges élelmiszerről:

-          Tévhit: a biotermékeket nem permetezik.

Valójában: természetesen az ökológiai gazdálkodók is permeteznek, az ellenőrző szervek rendszeresen kiadnak egy listát azokról a szerekről, amelyeket használhatnak.

-          Tévhit: a biotermékek kukacosak.

Valójában: nem kell feltétlenül kukacosnak lenniük, hiszen a fentiekből is adódik, hogy van védekezés a kártevők ellen. Növényvédő szereken kívül a biogazdák egyéb módokat is alkalmaznak a betegségek és kártevők ellen. Pl.: betegségekkel szemben ellenálló fajták telepítése, vetésforgó, természetes ellenségek (pl. fátyolka, fürkészdarázs, katica) bevetése.

-          Tévhit: a biotermékek küllemre selejtesebb minőségűek, amelyek nem vehetik fel a versenyt a hagyományos zöldségekkel, gyümölcsökkel.

Valójában: ökológiai gazdálkodásban is nagyon szép termékeket lehet előállítani. Gyakori az ellenálló fajták telepítése, pl. gombára rezisztens gyümölcs (pl.: FREEDOM, PRIMA, FLORINA, TOPAS, REGLENDIS almafajták). Ráadásul beltartalmi értékük sokkal nagyobb, mint a konvencionális gazdálkodásban termett terményeké: több rostot, vitamint és egészségvédő anyagot tartalmaznak. Mivel nem felfújt termények, sokkal egészségesebbek és ízletesebbek.

-          Tévhit: minden egészségesnek mondott élelmiszer biotermék, és amiben „E-szám” van, az csak egészségtelen lehet.

Valójában: óriási tévedés! Az élelmiszeradalékok (E-számok) közül kb. 30 a biotermékekben is engedélyezett, hiszen vannak köztük természetes anyagok, növényi kivonatok is, ilyen például a keményítő vagy a Szent János kenyér.

-          Tévhit: natur = reform = bio

Sokan keverik össze a bio, reform, natúr kifejezéseket, holott ezek különböző jelentéssel bírnak. A bio-val egyenértékű az öko és az organikus szó. Azonban a reform és a natúr nem jelenti azt, hogy a termék ökológiai gazdaságból származik. Reform élelmiszereknek az adott időszak által egészségesnek tartott étkeket nevezzük, a natúr pedig természetességet, kisebb mértékű feldolgozottságot jelent, de nem feltétlenül biotermék! Az ökotermékeken megtalálható az adott ellenőrző szerv, Magyarországon a Biokontroll Hungária Kht. vagy Hungária Öko Garancia Kft. védjegye.

-          Tévhit: a piacokon, boltokban gyakran található óriási paradicsomok, paprikák és társaik génmanipuláltak.

Valójában: attól, hogy valami nagyra nőtt, nagy fajta, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy genetikailag módosították volna. Az igaz, hogy az óriási, szemet kápráztató zöldségek, gyümölcsök nem ritkán csak „fel vannak fújva”, azaz kevésbé értékesek beltartalmilag, kevesebb bennük a vitamin, nyomelem, magasabb a víztartalmuk, de attól még nem géntechnológiailag módosítottak (röviden GM).

GM növényeket Magyarországon egyelőre tilos termelni, így ha hazánkban termesztett növényt vásárolunk, biztosak lehetünk abban, hogy nem génpiszkált!

 

Miért jó, ha hazai ökológiai gazdaságból származó terméket választunk?

 • kizárja a géntechnológiai módosítás veszélyét
 • szermaradvány-mentes
 • természet-, környezet- és egészségvédelem szempontjából a legideálisabb
 • hazai munkahelyet teremt, különösen a biotermelés, hiszen nagyobb az emberi munkaerő igénye, mint egy konvencionális gazdaságnak
 • közvetlen termelő-fogyasztó kapcsolat esetén biztosak lehetünk a minőségben és az eredetben
 • a biotermékek gazdagabb beltartalmúak (nyomelem, vitamin, rost)
 • az ökotermékek élvezeti értéke nagyobb, ugyanis ízletesebbek
 • az állatokat nem etetik mindenféle gyógyszerekkel, antibiotikumokkal, hormonokkal, ezáltal a fogyasztó szervezetébe sem kerülnek be tudtán kívül ezek az anyagok
 • az állatjólétet is figyelembe veszik.

HA MEG AKAR GYŐZŐDNI AZ EGYES TERMÉKEK BIO MINŐSÍTÉSÉRŐL, KÉRJE A TERMELŐTŐL A MINŐSÍTŐ OKMÁNYT!

Minősítő szervek:

Biokontroll Hungária Kht., Kódszáma: HU-ÖKO-01 - Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. - www.biokontroll.hu

Hungária Öko Garancia Kft., Kódszáma: HU-ÖKO-02 - Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. - www.okogarancia.hu

Kiskertünkben is elkezdhetjük az ökológiai gazdálkodást!

Néhány szakkönyv, folyóirat:

 • Holb Imre: A gyümölcsösök és a szőlő ökológiai növényvédelme
 • Nagy Gyuláné: Biopraktikák
 • Szalai László: Alternatív gyógymódok az állattenyésztésben
 • Surányi Dezső: Régi magyar ellenálló gyümölcsfajták
 • Dr. Velich István: Biológiai védekezés ellenálló zöldségfajtákkal
 • Seléndy Szabolcs: Biogazdák gyakorlati kézikönyve
 • Gertrud Franck: Öngyógyító kiskert
 • Biokultúra újság
 • Dr. Roszík Péter: Biokert a ház körül

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Biokultúra Egyesület, különösen Veisz János és Dr. Gyöngyössy Mátyás eddigi szíves és sokszori segítségét. Bízunk a további sikeres együttműködésben!

 

Bio-, reform, gyógynövény boltok

Az egészséges élelmiszereket és különböző táplálékkiegészítőket, gyógykészítményeket forgalmazó üzleteket szokás egyszerűen bioboltnak hívni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ott csak biotermékeket lehet kapni, hiszen a kínálatban a bio (öko) mellett találunk natúr, reform és egyéb cikkeket is. (A „Biotermelők” listájához írott részben olvasható, melyik jelző mit takar).

Ám azt is érdemes tudni, hogy ökotermékeken nem csak élelmiszereket értünk: vannak pl. kozmetikumok, ágyneműk is, amelyek szintén öko minősítést kaphatnak, ha megfelelnek a minősítő szervezet által megszabott előírásoknak. Több üzletben olyan környezetbarát tisztítószereket is találunk, amelyek használatával sokat tehetünk a környezetért, természetért, még akkor is, ha nem rendelkeznek öko minősítéssel. Ilyen pl. a mosószóda vagy a szódabikarbóna.

A kozmetikai szerek vásárlásakor azt is tartsuk szem előtt, hogy számos kozmetikai cég állatokon tesztelt termékeket készít. Ezeket az iszonyú fájdalommal járó teszteket általában az állatok bőrére, szemébe, tápcsatornájában juttatva végzik, csak azért, hogy egy újabb samponnal több legyen a boltokban. Ráadásul semmi garancia nincs arra, hogy embereknél nem vált ki káros reakciókat egy állatokon tesztelt termék, hiszen az állatok és emberek szervezete nem ugyanúgy reagál (elég az allergiás tünetekre gondolni, amit egy kozmetikai szer kiválthat rajtunk). Léteznek alternatív módszerek is a vizsgálatokra, és ha állatkísérlet nélkül készül egy termék, azt sokszor a csomagoláson jelzik is felirattal, vagy egy háromszögbe rajzolt nyuszival.