Új korszak: Antropocén

Szerző: | 2024. jan 10.

Egy holland, kémiai Nobel-díjas meteorológus Paul Crutzen használta még 2000-ben az Antropocén kifejezést. Ezzel igyekezett megnevezni azt, hogy az emberi civilizáció, ma már olyan mértékben alakítja át a bolygót, ami indokolja, hogy új geokronológiai korszakot nyissunk.

2024-lehet az az év, amikor nemzetközi tudós testületek kimondják azt, hogy már az Antropocén korba léptünk. (New Scientist)

Na jó, de mire jó ez az egész?

Mit kezdjünk ezzel mi egyszerű emberek? 

Na és? Most átléptünk egy másik geoizébe…

Amúgy mekkora nagy királyok vagyunk, hogy egy bolygó életét is képesek vagyunk átalakítani?

-Nem?

-De.  🙂

Ha azonban egy kicsit elgondolkodunk, hogy mára mi együtt olyan mértékben szabtuk át a földi ökoszisztémát, hogy ez már alapvetően változtatja meg az,t ahol élnünk kell, akkor ebből többféle következtetést is levonhatunk.

pl:

– Mostmár hivatalosan is az ember kezébe került a földi élet irányításának a feladata.

– Ez egy nagy felelősség, mert ha rossz döntéseket hozunk, akkor az ránk, irányítókra is katasztrofális következményekkel jár.

– Egyben egy nagy lehetőség, hogy szellemileg is felérjünk ehhez a feladathoz. Ami úgy tűnik, hogy egy egészen sürgető feladat, és egy egészen rövid idő áll a rendelkezésünkre ehhez. Mert a Föld nevű űrhajó száguld előre, és nincs egy másik bolygó a környéken, ahová át tudnánk telepedni, ha ez a Föld nevű projekt bedőlne.

Ugyanakkor ez a helyzet kellően aggasztó is lehet, hiszen a Homo sapiens-nek úgy tűnik még nincs meg az intelligenciája, hogy egy egész bolygóért képes legyen felelősséget vállalni. Mi meg össze vagyunk zárva 8 milliárd ilyen-olyan moralitású és intellektuális képességekkel rendelkező emberrel. Nehéz ügy…

De akár vállaljuk ezt a felelősséget, akár nem, úgy tűnik, hogy ez van. Addig növekedett a gazdaságunk, míg egy glóbusz méretű gazdasággá vált, amivel megváltoznak a felelősségi viszonyok is.

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Ne maradj le semmiről, havonta frissülő hírlevelünkkel mindig első kézből értesülhetsz a projekteinkről.

Adatkezelési tájékoztató megtekinthető itt.