Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Ezek egyike például az ötezer éve összehordott Geri-domb, ahol ma jártunk. De összeakadtunk váratlanul egy másik építménnyel is, meglepetés! Az utóbbi napokban az északabbra fekvő bokortanyák környékén jártunk. A legfontosabb természeti érték itt a 14 méter magas Geri-domb, ami valójában egy ősi sírhalom, amit a Kr. e. 2-3000 éve itt élő lovas népek emeltek. Ez egyben Nyíregyháza legmagasabb pontja is.

Bár több kunhalom is van a térségben, a Geri-domb nem csupán magasságával tűnik ki, hanem épségével, és azzal is, hogy a felszínét nagyrészt természetes gyep borítja. Ha védett fajokat nem is találunk itt, de érdekes és ritka környékünkön a csattogó szamóca, bablevelű varjúháj és a kakukkfű.

A környéken több gyepet és mocsarat is felkerestünk. Az esős időben sok vízállás alakult ki, és jó volt ránézni a zöldellő rétekre. Sajnos azonban az itteni területek meglehetősen szegényesek: egy szál orchidea nem került a szemünk elé, és a kisfészkű aszat is alig-alig bukkant fel. Kellemes meglepetés volt viszont a IX. főfolyás mentén a Felsőpázsit melletti rét.

Amint a képen látszik, vízállás itt is rendesen volt. A terület belső részén rekettyefüzes, nádas részt találtunk, ami a jelek szerint egy eddig nem ismert gémtelepnek ad otthont. Tucatnyi bacsót és jópár szürke gémet is láttunk!

A főfolyás mellett lefelé haladva, egy következő réten pedig újabb érdekes építészeti örökségre botlottunk: egy függőhídra. Bár kissé kopott, nem is túl nagy, és a közepéről jónéhány deszka hiányzik, a szerkezete még ép. Szóval ilyenünk is van!