Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Május 7-8: újabb kalandozások Dombrád-Gégény-Pátroha környékén. Komolyabb zsombékosokba botlottunk, majd ráakadtunk egy 5 és fél méter kerületű óriási nyárfára. Lehet, hogy Tiszakanyáron barkácsáruház fog épülni?

Pátrohán, a falutól vagy két kilométerre van egy Lencséstanya nevű hely, vagy tucatnyi összeomlóban lévő házzal. És némelyikben még laknak. Elég lehangoló volt, de aztán kiderült, hogy Lencséstanya környéke valóságos lápvidék. Csütörtökön több, párját ritkítóan szép zsombékosra is sikerült ráakadnunk, meg aztán felfedeztük a mocsári lednek (Lathyrus palustris – szép, védett) első néhány állományát is. Akit ez nem csigáz föl, annak még leírom, hogy egy helyen még Lathyrus grandiflorus (szép, nem védett) előkerült, valószínűtlen módon egy  üde rét szegélyében.

No mindegy. Pénteken aztán lehangolóbbnál lehangolóbb helyek következtek, csak a Carex vesicaria (többek szerint nem szép, nem védett) megtalálása jelentett némi izgalmat. Már régen ránk rohadt a gumicsizma, mikor a nap vége felé végre egy óriási fehér nyárfát találtunk Tiszakanyár külterületén, egy teljesen leharcolt régi legelőn. Mint a kép is mutatja, Döbrögi pont 3 és félszer érte át kitárt karjával a fa törzsét, azaz a kerülete több, mint 5 és fél méter. Tessék leosztani pível, és kiderül, hogy mekkora a fatörzs átmérője!

Hogy jön ide a hód meg a barkácsáruház? Utána lehet nézni a 2007 februári nyíregyházi sajtóban!