Rövid távú pro-gnózis

Szerző: | 2024. febr 08.

2025-ig van olajból túlkínálat, aztán egy másik korszak következik…

2025 év végéig tarthat ez a mostani kor, amíg az olajból túlkínálat van. Aztán jön egy másik, amiben egyre gyakrabban lesz hiánycikk az üzemanyag mai formája. Azaz drágán sem lehet majd kapni.

Ezt nem egy vidéki kis környezetvédő szervezet mondja, hanem az egyik legnagyobb amerikai olajcég vezetője.

Az erőforrások kimerüléséről régóta beszélünk mi is, de mi csak egy kis vidéki civil szervezet vagyunk, ezért talán nem is vesz bennünket komolyan senki.

Ahhoz a magyar társadalom hozzászokott, hogy egyre drágább az üzemanyag. De az nehezebben elképzelhető, hogy ellátási gondok is sokasodnak majd.

Mi lehet a helyzet megoldása?  Első körben biztosan rávágja mindenki, hogy na akkor most itt az akkumulátoros autók ideje.

Csakhogy ezzel az a gond, hogy az akkumulátorok gyártása, sőt az akkumulátor gyár építése is, és az autóipar egyéb nyersanyagainak a kitermelése, feldolgozása és szállítása is rengeteg kőolaj származékot igényel. Ha egyre korlátozottabb lesz a kőolaj, akkor az elektromos autók gyártása is egyre több nehézségbe fog ütközni.

Mi lehet akkor a másik irány, ha nem ez?  

Talán egy olyan gazdaság kiépítése, ami nem használ fel ennyi energiát.

Pl. a helyi élelmiszer termelést és fogyasztást el kellene kezdeni komolyabban venni. Aztán itt az a lehetőség is, hogy az épületeinket a mai mértéknél jobban szigeteljük. De ami igazán sokat lendítene a megoldás megtalálásán, az az, ha a pénzrendszerünket alapjainál fogva terveznénk újra.

Mert a mai energiaigényes gazdasági szerkezetet a növekedési kényszer hajtja. A növekedési kényszer pedig a kamatozó pénzrendszerek sajátja. 

Természetesen a kamatos pénzrendszer megszüntetését, sőt  egy un. negatív kamatos pénzrendszer bevezetését sem egy civil szervezet találta ki. Komoly közgazdászok és számos jó történelmi példa mutatja a pénzrendszer reform áldásos hatását. Természetesen egy ilyen pénzrendszer bevezetéséhez is több mindenre van szükség, mint amivel egy civil szervezet rendelkezik.

A mi szerepünk csupán a régi: Felhívjuk a társadalom és a döntéshozók figyelmét olyan jelenségekre, amelyet a mindennapi élet küzdelmei közepette nehezen lehet észre venni.

A készülő üzemanyag diétáról itt lehet olvasni bővebben: https://www.vg.hu/…/ket-ev-sem-kell-hozza

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Ne maradj le semmiről, havonta frissülő hírlevelünkkel mindig első kézből értesülhetsz a projekteinkről.

Adatkezelési tájékoztató megtekinthető itt.