Mi köze a javítóműhelyeknek a környezetvédelemhez, a tudatos fogyasztáshoz?

Az elromlott elektronikai cikkek, és bármilyen tönkrement holmi előbb-utóbb hulladékká válik. Rosszabb esetben égetés a sorsa, vagy lerakás, jobb esetben – szelektíven gyűjtve – újrahasznosításra kerül.

Ám még ha szelektív gyűjtésre kerül is sor, szállítása, újrafeldolgozása mindenképpen energiafogyasztással jár, tehát terheli a környezetet. Arról nem is beszélve, hogy óriási mennyiségű hulladékot Kínáig is elvisznek újrafeldolgozásra, így pedig már lassan többe kerül a hús, mint a leves.

Ezért amíg helyrehozható egy hiba, keressünk egy jó szerelőt! Sok esetben megéri egy régit megjavíttatni, mint újat vásárolni, hiszen az újabb típusú termékek minősége sokszor jóval silányabb a régieknél. A mai óriáscégeknél sokkal többet nyom a latba a mennyiség, mint a minőség, egyre inkább profitorientáltak, ezért nem érdekük, hogy igazán hosszú élettartamú cikkeket gyártsanak.

A legfontosabb azonban, hogy vásárláskor fontoljuk meg jól, valóban szükségünk van-e az adott termékre, hiszen a megelőzés a legjobb, amit tehetünk a hulladékok keletkezése ellen!