Az E-misszió Egyesült több konténernyi - mintegy 27 m3 - hulladékot takarított el az Oláh-rét Természetvédelmi Területről, amelyet így már méginkább tekinthetünk Nyíregyháza egyik gyöngyszemének.

Az E-misszió Természet-és Környezetvédelmi Egyesület 2013 március 9-én  27 m3 illegálisan lerakott  hulladékot számolt fel gépi és kézi munkavégzéssel a nyíregyházi Oláh-rét Természetvédelmi Területen. Ennek a hatalmas mennyiségű szemétnek az eltakarítása komolyan próbára tette a résztvevőket...

A munkában az E-misszió Egyesület önkéntesei, néhány környékbeli kerttulajdonos, és a Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakközépiskola két diákja vett részt. Számos esetben sűrű, tüskés bozótosból, máshol mocsaras, sáros területről kellett összeszedni a szemetet, és voltak olyan esetek is, amikor szinte szó szerint bányászni kellett a hulladékot, mert újabb és újabb rétegek kerültek elő a föld alól. Az időjárás sem volt túlságosan kedvező, így mire délután 2 körül végeztünk, mindenki meglehetősen csatakos és elcsigázott volt. De az eredményes munka láttán egyúttal boldog is!

A „nagytakarítással” egyidejűleg szemléletformáló táblát is elhelyeztünk a védett területre, amely remélhetőleg segít megelőzni a további hulladéklerakást.

Az Oláh-rét Természetvédelmi Terület a Nyírségre jellemző hullámzó homoki táj buckái között meghúzódó vadvirágos rétek, békakórustól zengő mocsarak, madárdaltól hangos nádasok, odvas füzek, nyarak ligeteinek ősi világát őrzi. Az alig 100 hektáros területen 8 fokozottan védett és 100 védett állatfajt, továbbá 8 védett növényfajt ismerünk. Találkozhatunk itt vidrával, mocsári teknőssel, vörös gémmel, jégmadárral, és két orchideafajjal is. Az Oláh-rét Természetvédelmi Területet az E-misszió Egyesület kezdeményezésére 2009-ben nyilvánította védetté Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése; jelenleg a terület mintegy fele helyi, fele országos jelentőségű védett területnek minősül.

Sajnálatos módon Nyíregyháza-Debrecen közötti főút közelsége miatt az Oláh-rétre vezető dűlőutak sok illegális szemetelőt csábítanak a területre, akik a védett értékekre borítják szennyező rakományaikat. S bár a területre járók és a közelben lakók túlnyomó többsége tiszteletben tartja a környezet tisztaságát, sajnos olykor a környező hétvégi telkekről, vagy a horgászoktól származó hulladék is a természetvédelmi területen köt ki. Ennek elszállítása és ártalmatlanítása elengedhetetlen ahhoz, hogy értékéhez méltó állapotba kerülhessen tájegységünknek ez a gyöngyszeme. Nem csak a szemünket bántja: a szemét balesetveszélyes és mérgező is lehet az itt élő állatok, növények számára. A hulladék nem csupán a környezet szennyezi, hanem azt is jelzi, hogy mennyi fölöslegessé váló terméket állítunk elő és dobunk ki – pazarolva a Föld véges erőforrásait.

A hulladékfelszámolás a Vidékfejlesztési Minisztérium – a védett természeti területeken, barlangokban és azok felszíni védőövezetében elhagyott hulladék felszámolása célú program keretében kötött, „A Turisztikailag frekventált védett természeti területek hulladékmentesítése Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” című, K-36-10-00011N azonosító számú projektje keretében történt.

 



Örömmel fogadjuk adója 1%-át 2013-ban is természetvédelmi kampányainkra és szemléletformáló tevékenységeinkre!
Adószámunk: 19214555-2-15
Köszönjük segítségét!