Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében már korábban is nagyon változatos akciók valósultak meg. A résztvevők konferenciákat rendeztek, információs pultokat helyeztek ki, hulladékcsökkentési témakörben versenyeket hirdetettek, és végül, de nem utolsó sorban kiállításokat is szerveztek lelkes önkéntesek közreműködésével.

6 év alatt 49.501 akció került megvalósításra szerte Európában.

A Humusz Szövetség keresi azokat az elhivatott önkormányzatokat, szervezeteket, amelyek elkötelezettek a hulladékcsökkentés iránt, és szívesen csatlakoznának az országos és nemzetközi Nulla Hulladékos Települések Hálózatához. Önkormányzatoknak és civileknek egyaránt rengeteg olyan eszközük, lehetőségük van, amellyel a hulladékcsökkentés felé vezető utat képesek támogatni. Ezeket az ún. Nulla Hulladék Karta foglalja össze (www.humusz.hu/nuhukarta), amelynek aláírása a hálózathoz való csatlakozás első lépését is jelenti.


Mi is csatlakoztunk az Európai Hulladékcsökkentési Hét-hez, melynek keretén belül az alábbi programok valósulnak meg:

Csatlakozzon az Ön települése is!

Budapest, 2015. július 17. – A Humusz Szövetség olyan elkötelezett önkormányzatokat keres, amelyek szívesen csatlakoznának egy hazai és nemzetközi hulladékcsökkentést támogató hálózathoz. A cél: olyan helyi körülményeket is figyelembe vevő Nulla Hulladék Terv kidolgozása, amely hosszútávon nyújt megoldást a település hulladékproblémáira.

A november 2-4. között zajló budapesti konferencián nemzetközi és hazai előadók mutatják be jó gyakorlataikat, ismertetik a hulladékgazdálkodás jelenlegi helyzetét és megoldási javaslatokat nyújtanak; üzemlátogatásokkal egybekötve. Jelentkezni itt lehet!

A Nulla Hulladék nem csak utópia, hanem világszerte valóság. A koncepció azt célozza, hogy ne csak kezeljük a hulladékot, de csökkentsük mennyiségét megelőzéssel, felelős nyersanyag- és energiagazdálkodással. Ennek megvalósításához pedig mindannyian hozzájárulhatunk. Ezt bizonyítják azok az esettanulmányok is, amelyek a Zero Waste Europe (ZWE) nemzetközi hálózatának honlapján elérhetőek (angol nyelven). A Humusz Szövetség és a ZWE közös szervezésében az érdeklődőknek most lehetőségük nyílik Budapesten első kézből meghallgatni a sikertörténeteket.

Sikeresen zárult a Humusz Szövetség és tagszervezetei által lebonyolított országos Nulla Hulladék Turné, amely 2013-ban 32 fesztivált érintett. A program online folytatódik a Nulla Hulladék Kvízzel.