Egyesületünk munkatársai és önkéntesei fokozottan védett bagolyfajunk, a 100.000 forint eszmei értékű kuvik (Athene noctua) számára helyeztek ki mesterséges fészekodút az Oláh-rét Természetvédelmi Területen.

 

Reméljük, hogy a speciális odú segítségével sikerül elősegíteni a védett területen ennek a hazánkban egykor oly gyakori, de az utóbbi időben csökkenő állományú madárfajnak a megtelepedését.

A kuvik mindössze rigó nagyságú, főként pockokkal és egerekkel táplálkozó bagoly, amely főként az alföldi tanyás vidék jellemző faja. Hazánkban jelenleg körülbelül 2000 pár él belőle. Előszeretettel fészkel a hagyományos építésű parasztházak, gazdasági épületek, istállók padlásán, ahonnan alkonyattól délelőttig, de leginkább éjszaka jár vadászni. Egész évben nálunk tartózkodik, költését márciusban kezdi; évente egy fészekaljat (3-5 fióka) nevel.

A kuvik számára legideálisabb élettér az olyan változatos szerkezetű táj, ahol rétek, legelők, szántók, fás és nyílt területek egyaránt vannak. A hagyományos tanyasi életforma és gazdálkodás visszaszorulásával a kuvik állománya Nyíregyháza környékén is visszaesett.

A mesterséges odúval szeretnénk elősegíteni, hogy a bokortanyás tájnak ez a jellemző madara ne tűnjön el a környezetünkből. A különleges, hosszúkás alakú kuvikodút önkéntesek segítségével készítettük 2012 márciusában. Ezt követően alapos terepbejárással kerestük meg azokat az ideális helyeket, ahol legnagyobb eséllyel tudunk háborítatlan fészkelési lehetőséget nyújtani a ritka madár számára. Egy kuvikodú került a Sóstói-erdő szegélyére, illetve 2012 december 13-án helyeztük el egyet az Oláh-rét Természetvédelmi Területen.

Reméljük, a védett területen sikerrel fog költeni fokozottan védett bagolyfajunk.